NOUTATI ÎN SISTEMELE DE ENERGIE SOLARA

Performanța panourilor fotovoltaice pe timp de iarnă

02.10.2023 17:34

O întrebare care apare frecvent, cum funcționează panourile fotovoltaice iarna? Îngrijorarea noastră pare să fie justificată, deoarece vara la orele 21 mai este încă lumină, însă iarna la orele 16 este deja întuneric, și avem nevoie de lumină artificială.

Dar să vedem, cum influențează acest factor producția sistemului fotovoltaic?

Performanța panourilor fotovoltaice pe timp de iarnă

O întrebare care apare frecvent, cum funcționează panourile fotovoltaice iarna? Îngrijorarea noastră pare să fie justificată, deoarece vara la orele 21 mai este încă lumină, însă iarna la orele 16 este deja întuneric, și avem nevoie de lumină artificială.

Dar să vedem, cum influențează acest factor producția sistemului fotovoltaic?

Ce trebuie să știți despre funcționarea sistemelor fotovoltaice?

Înainte de a analiza, cum se comportă panourile fotovoltaice pe timp de iarnă, vă va fi de folos să trecem în revistă câteva informații.

Datele de pe fișa tehnică a panoului fotovoltaic au fost înregistrate la temperatura de 25 °C. Însă pe timp de vară panoul fotovoltaic tinde să se încingă, ajungând și la temperaturi de 60-80 °C, fapt care poate diminua performanța acestuia și cu 30%.

Pe timp de iarnă scăderea temperaturii nu prezintă un factor de diminuare a randamentului atât de important, cum s-ar putea crede, acest lucru este tolerat destul de bine de anumite panouri. Un factor cu efect mai substanțial este scăderea orelor cu lumină solară.

Din acest motiv recomandăm tuturor prosumatorilor să calculeze performanțele sistemului fotovoltaic în medii anuale. Surplusul de energie electrică produs de sistemele fotovoltaice on grid este injectată în rețeaua natională, acest surplus poate fi consumat ulterior de prosumator în perioadele în care producția proprie este sub consumul propriu.

Ce se întâmpla cu sistemul fotovoltaic pe timp de zăpadă?

Iarna apariția zăpezii pare să fie o problemă. Din fericire, pe panourile solare moderne nu se mai acumulează zăpadă, imediat după ninsoare panourile se autocurăță destul de rapid, și continuă să producă curent.

Un unghi optim de montaj favorizează alunecarea zăpezii. Dealtfel unghiul de montaj este important și în privința randamentului sistemului, merită deci să i se acorde o atenție sporită. 

Funcționarea și randamentul panoului fotovoltaic pe timp de iarnă

Randamentul sistemului pe timp de iarnă este direct influențat de randamentul panoului fotovoltaic ales. Iar randamentul panoului depinde de modul în care reacționează acesta la lumina dispersată.

Dacă un tip de panou fotovoltaic se comportă bine și în zile noroase, atunci iarna va avea randament bun. La un asemenea tip de panou însă există un dezavantaj pe timp de vară: datorită temperaturii ce trece frecvent de 25°C, randamentul scade pronunțat.

Pe timp de iarnă performanța panoului este influențat negativ datorită numărului mai mic a orelor cu soare precum și a înnorărilor frecvente.

Totuși, panourile moderne produc curent și în zile înnorate, și bineînțeles și pe timp de iarnă există zile cu soare.

Funcționarea diferitelor tipuri de panouri fotovoltaice pe timp de iarnă

Ținând cont de cele de mai sus, merită să analizăm comportamentul panourilor fotovoltaice din următoarele două aspecte:

  • ce randament asigură panoul fotovoltaic pe timp noros,
  • cu cât se diminuează randamentul panoului fotovoltaic la variațiile de temperatură

Randamentul panourilor fotovoltaice monocristaline scade simțitor pe timp noros, astfel aceste panouri nu sunt recomandate în zone cu mai puține ore cu soare. În schimb, panourile policristaline se comportă mult mai bine la lumina dispersată.

Atât panourile monocristaline cât și cele policristaline tolerează bine temperaturile scăzute. Panourile bazate pe tehnologia amorfă se comportă bine la temperaturi ridicate, însă randamentul acestora scade simțitor la temperaturi scăzute.

Sperăm ca aceste informații vă vor fi de folos.

În biblioteca noastră de cunoștințe veți regăsi o sumedenie de alte informații utile. Iar pentru o dimensionare corectă a unui sistem nou, capabil să reducă la zero factura electrică, în viitorul apropiat vă vom pune la dispoziție un calculator solar.